Vahepeal on valmis saanud meie rõdud. Või noh, peaaegu.

Niisiis oli meil rõdude renoveerimine kokkulepitud alates veebruari algusest alates (ajal mil külalisi pole) mehega, kes tegi meil ka ülemise korruse remondi.
Väga tore mees ja senini meie parim “leid” Gruusias ehitusmeestest. Tema plaatimise ruutmeetri hind oli küll tunduvalt kõrgem, kui teistel, kuid neelasime selle alla, sest tahtsime muretut asjajamist, mitte seda, et peab koguaeg järel käima ja näitama ja seletama. Tuleb iseseisvalt toime mõtlemisega ja varustamisega.
Tema vastutada ja organiseerida jäi ka rõdupiirete tegemine. Lisaks oli tema teha fassadi krohvimine.
Kogu töö tema hinnangul pidi võtma 2 nädalat – 1 korrus 1 nädal.

Me teadsime, et meil on broneeringud märtsi keskpaigas ja meelega planeerisime töö võimalikult varajaseks, et jääks reservi piisavalt aega  etteaimamatusteks nagu ehituses ikka juhtub.
Lisaks mustema stsenaariumi puhul, kui peaks rohkem venima, siis teadsime, et ta saab hakkama töö planeerimisega, kus mida, kui külalised siin on ja piisab ainult Kertu siin olekust, et mind pole enam tarvis (mul oli ostetud lennupilet 16.märtsiks).
Ja kõige mustema stsenaariumi puhul, et kui venib nii pikale, et kui Kertu peab ka juba Eestis olema (30. märts), siis teame, et ta saab iseseisvalt hakkama ja usaldame talle kogu kupatuse.

Niisiis veebruari keskpaik jõudis kätte ja sai selgeks, et teda niipea ei tule, lõpuks märtsi alguses saime ehitusega alustada.
Ühesõnaga teadsime, et läheb kiireks ja juba arvestasime variandiga, et ma ise ei saa enam kohapeal olla – aga sellest pole ju hullu, sellepärast tema võtsimegi, et teadsime, et see pole probleemiks :).

Ehitus käis kõik edukalt, kuid paraku venis pikemaks nagu ehituses ikka. Muutsin vahepeal enda lennupiletid nädala võrra pikemaks erinevate asjolude kokkulangemisel.
Piireteks otsustasime panna metalllatid. Alguses mõtlesime küll klaasi, kuid sai kiirelt selgeks, et selle hooldamine on liiga rets. Ja noh, hind ka, kui õigesti mäletna, ca 180 USD /meeter.  Niisiis vaatasime välja sobiva materjali ja ehitaja otsis välja piirete tegijad, kes need kohapeal kinni keevitaks ja üle värviks.

 

 

 

Teisele korrusele oli vaja vedada tohutu kogus liiva, blokke, keraamikat, plaadisegu. Selle töö tegid ära 2 “turuvarblast”.

 

 

 

Otsustasime otsad blokkidest kinni laduda, kuna see annab naabrite ees privaatsust juurde.
Vahepeal toodi kohale alumise rõdu keraamika. Otsustasime alla panna tumedad plaadi ja üles valged. Tume on ilusam, aga hooletul kasutamisel lihtsam kriipida, seega külalistemaja poolele poleks sobinud.
Kui alumise korruse keraamika toodi kohale, selgus kohe tõsiasi, et osad plaadid on praagid, mõned pudenesid maha tõstes pooleks ja osadel on  nurgad maas.

 

 

Viisime loomulikult praagid tagasi ja lubati uued tuua. Küsisin 3 korda üle, et kas on kindel, et on sama partii omad, et ei tuleks üllatust pärast, et osad plaadid on ühte tooni ja teised on teist tooni. Kinnitati, et sama partii.

 

 

 

Allkorrusel alustasid metallimehed piirete tegemisega. Töö hinnaks kokku mõlemal korrusel 2000 GEL ehk ca 750 eurot. Hind siis sisaldas ka värvimist kompressoriga. Metallimehed väga viisakad ja toreded noored mehed ning said täpselt aru, mida tahame. Kui aga asi tööni jõudis, sai ikka kõvasti nalja.

 

 

 

Kohe, kui nad esimesele vahele olid vahelülid paika pannud ja kinni keevitanud, käisin kontrollisin igaksjuhuks üle. Kõik need 15cm jupid olid täiesti viltu vahel. Mis seal ikka, lõikasid kõik uuesti lahti ja panid ilusti. Niisiis said nad aru, et ei pääse kõige lihtsamini tehes vaid peab ilusti tegema.
Lõpuks jõudis töö väravani. Nimelt tahtsime ka väravat, et saaks mugavalt tagaaeda rõdult. Kutid teid seda üle poole päeva, panid posti ning teisele poole piirded. Ühel hetkel läksin tahaaeda vaatama ja no jumala kõver kõik. Silmaga kohe näha, et täiesti kõveralt on post pandud. Ja neil on kohe valmis kõik :D. Läksin siis mõõdulindiga ja näitasin, et jumala kõver on. Niisis ülejäänud pool päeva kulus jälle sellele, et lahti lõigata ja uuesti keevitada. Katse number 2 lohakalt teha läks ka neil luhta. See on ikka täiesti müsteerium siin, kuidas igal sammul üritatakse kõige lihtsamalt ja lohakamalt teha. Naljakas on see, et enda aeg ei maksa midagi – s.t riskid sellega pidevalt, et pead topelttööd tegema.

Paraku oli aeg juba nii kaugel, et mina pidin Eestisse ära minema ja Kertu jäi kurjaks objektiülemuseks, kes pidi pidevalt käima kontrollimas, kas kõik on sirge. Nalat hiljem, kui Kertu ka juba Eestisse tuli ja meie maja jäi hoidma juba Kertu tuttav , jõudis lõpuks asi plaatimiseni rõdudel.

Meil oli kokkulepitud Anzoriga, kumba pidi plaadid maha lähevad. Rääkisime sellest mitmeid kordi – selle järgi arvutasime välja tüki pealt, mitut plaati vaja läheb. Anzori rääkis mitmeid kordi, et peab mingi tšehhi leidma, kus saaks plaadid lõigata 8-ks, et nendest teha äärejupid.  Enne ära minekut viimasel päeval läksin veel rõduale ja igaksjuhuks näitasin veel ühe korra, kuidas plaadid peavad minema.

Ühel hetkel peatus meie juures üks sõber, kes saatis aknast pildi plaatimisest.

 

 

Ja mida ma näen… Plaadid on valepidi pandud. Rääkisime ju 10x sellest, et tahan, et plaadid oleksid horisontaalsest mitte vertikaalselt.
Minu meelest verikaalselt kaotab see suur plaat enda võlu ja loogiline oleks, et jookseks piirdega samapidi.
Kirjutaisn siis kohe Anzorile ja kirjutasin ta tütrele ka(kes algusest saati lubas aidata tõlkega), et ta võtaks ühendust ja ütleks, et valepidi on.
Teade sai küll edasi antud, kuid mingit vastust ei tulnud.  Igatahes enam teha polnud ju midagi, leppisime sellega, et jääb ülemine korrus valepidi.

 

Mõned päevad hiljem, sai veel alumise korruse plaatimine veel ühe korra üle räägitud läbi kohaliku sõbra, et kumba pidi peab tulema.  Ja siis mõned päevad hiljem sain uue pildi alumise korruse rõdust, Ja jälle on kõik plaadid valepidi pandud.
No täiesti ****** ikka, kui närvi ajab. Kirjutaisn uuesti ta tütrele, et mis toimub – sai ju räägitud. Tuli vastus ehitajalt, et “plaatimine oli juba alanud, et polnud enam midagi teha”. Nagu päriselt wtf, mis selle üleküsimise mõte siis oli, kui ikka valepidi pani.

Siis sai veel vahepeal nalja. Maja esise väikse rõdu tegi ka ära. Pidime väikse rõdu plaati vaatama,et kumba värvi tuleb, et kumba üle jääb. Ta aga ilmselt ei viitsinud oodata vastuseid ja seda, et plaati juurde sebida, ning tegi väga kunstipärase lahenduse.

 

 

Loomulikult lasime selle kunstilise šedöövri üles võtta, majahoidja ostis valget plaati juurde ja tuli ikkagi ühtlane valget värvi rõdu :).

Sai suht kiirelt selgeks, et Anzori pani ilmselt niipidi, sest niipidi oli lihtsam panna. Ei pidanud kuhugi lõikama viima ja sai enda lõikuriga ära teha. Ju oli niipidi tunduvalt lihtsam. Ülemise korruse oleks suutnud veel alla neelata ja aga alumine on siiani nii vastukarva – igakord, kui lähed rõdule, siis vaatad, et on valesti – lihtsalt halb maik küljes ja tunne, et meid on petetud.

Ilmselgelt Anzori alahindas seda objekti  ajaliselt ning kui hakkas hapuks minema asi, siis hakkas rapsima ja tegi selle kuidagi ära.
Sest vigu ja tegemata asju on siin veel.Krohvimise kvaliteedis võib nuriseda ning mõnest kohast otsaseinad on üldse jäetud tegemata.  Lisaks on plaatidele segu siia sinna lökerdatud… No kohe näha, et kiiruga suvalt maha pandud, Muide rõdupiiretega on ka sihuke lugu, et need tuleb kõik üle värvida uuesti, sest ilmselt on  vale värviga tehtud(või pole aluspind töödeldud) ja rooste lööb välja igalt poolt…Ja no keevitustest ei hakka rääkima, mis praaki siin läbi lasti…

 

 

 

 

Alumise rõdu plaadid on pandud nii ebaühtlaselt, et mõnes kohas võib vabalt jala ära lõhkuda terava otsa vastu. Ei tea, kas süüdi on jälle plaadid…

 

Usaldasime teda, et saame nii jätta tööle, et ise oleme ära ja saime täiega vastu pükse. Saime sellega ka vastu pükse, et need tumedad plaadid, mis juurde toodi (ja mille kohta küsisin 3x, et kas on sama partii)  on ikkagi teist tooni (ca 6 plaati). Plaatija oleks pidanud need ühte kohta panema, mitte siia sinna suvalt. Ja lisaks osa partiist on üldse praagid, mingid tehasetriibud on peal- neid poleks üldse pidanud maha panemagi vaid oleks pidanud poe järgi kutsuma oma prügile. Kahjuks ennast kohapeal polnud, seega njah…

 

Nüüd siis olukord on selline, et materjal oli ligemale 2000€.  Kui oleks sama asi Eestis, oleks minu silmis õige, et ehitaja võtab kõik plaadid üles ja teeb enda kuludega õigesti. Siin aga ei juhtu seda ealeski, sest kogu tööraha oli ligemale 2600€ (+ materjalikandjad, metalllimehed,) .
Mul on Anzorile viimane osa maksmata tööraha ca 900€. Olen mitmeid korda läbi suhtluskanalite küsinud, et mis lahendus on, kuid pole vastuseid saanud. Telefonitsi nõudis ta, et ma teeks ülekande. Kui ütlesin, et ma pole rahul sellega, et plaadid on valepidi, siis vastas ta , et teistpidi ei saanud panna, sest kalle on liiga väike. Ei tea küll, kuidas kalle muutub,kui pindala on sama,  olenemata, kumba pidi paned mustri jooksma…

 

 

 

 

DCIM101GOPROGOPR1564.JPG

 

 

 

 

Arvamusi on siia sinna, kes ütleb, et muidugi saada ehitaja sinnasamusesse ja ka neid, kes ütlevad, et vahet pole, ära vaeva pead ning niipidi on ka ilus jne… aga mina sellega pole rahul, et mind tuimalt üle lastakse kuigi on 10x räägitud… ja oleks siis see piirdunud ainult ülemise rõduga… ei, tuimalt alumine ka… Nüüd siis ongi olukord, kus ei tea mida teha, tema ilmselt arvab, et tegi kõik õigesti, mina aga pean õigeks üldse töötasuta jätmist… Igaljuhul võite märku anda, mis asjast arvate ja mis teie teeksite, oleks huvitav lugeda 🙂